Soha nem látott egység a csapolt sörért!

Jövőre 5 százalékra csökken több éttermi szolgáltatás áfája, a sörgyártók pedig arra kérik a nemzetgazdasági minisztert, hogy terjessze ki a kedvezményt a csapolt sörre. A kisüzemi főzdék krémjét tömörítő Kraft Sör Egyesület csatlakozásával példátlan összefogás jellemzi a szakmát.

A csapolt sörök általános forgalmi adójának csökkentése kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult a Kraft Sör Egyesület – tudta meg a Világgazdaság. A szervezet arra kéri a tárcavezetőt, hogy támogassa a hazai sörfőzők és sörgyártók által előállított csapolt sörök áfájának mérséklését 2018. január 1-jétől. Mint ismert, az éttermi fogyasztás forgalmi adója 27-ről idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik, ehhez a kedvezményezetti körhöz szeretnének csatlakozni a sörösök. Ugyanebben a témában márciusban már a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) közösen érvelt Varga Mihálynak, a Kraft belépésével pedig teljessé vált az összefogás.

A Kraft Sör Egyesület idén jött létre azon kisüzemi sörfőzdék képviseletére, amelyek a legmodernebb technológiákkal és a legmagasabb szakértelemmel főzik a sört, emellett kiemelkedően fontos számukra a hazai sörök állandó, jó minősége, valamint a kézműves sörök pozitív reputációja. Az elnökségi tagokat a Hoptop, a Horizont, a Mad Scientist és a Monyo delegálja, de a tagok közé tartozik a kisüzemi szcénában szintén jól csengő nevű Balkezes, Hedon, Rothbeer és Uradalmi Sörmanufaktúra is.


corvinus.kicsi

A Kraft azzal érvelt a nemzetgazdasági miniszternek, hogy a tagjai által főzött sörök túlnyomó többsége hordós kiszerelésben, csapolt sörként kerül kiskereskedelmi forgalomba. Nap mint nap azt tapasztalják, hogy a kis- és középvállalkozó vendéglátó partnereknek nagy kihívást jelent a szakszerű vendéglátóhelyi kiszolgálás, a hozzáértő csaposok megtartása, képzése. Így kiemelten fontos, hogy helyzetbe hozzák őket, legyen tőkéjük emberi erőforrásra, fejlesztésre. Az egyesület abban bízik, a kérdés költségvetési vonzatát tekintve is kellően erős mérlegelési szempont, hogy e szakértő munkavállalók is adófizetők, az általuk generált többletforgalom pedig több adóbevételt eredményez a növekvő vendéglátóhelyi értékesítés által.

A csapolt sör áfacsökkentése közös érdek, növelné a vendéglátók és a sörfőzdék mozgásterét is, a többletet pedig technológia- és termékfejlesztésre, innovációra lehetne fordítani – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Dudok Ádám, a Sörműves Kft. (Horizont) ügyvezetője, a Kraft Sör Egyesület elnökségi tagja. Kiemelte: a kedvezményes forgalmi adó abban is segíthetné a kisüzemi sörfőzdéket, hogy kiépítsék és megerősítsék exportpiacaikat. Úgy látja, a hazai szereplőknek a nemzetközi színtéren több helyen lehet keresnivalójuk, nemcsak a visegrádi országokban, hanem Észak- és Nyugat-Európában is.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója szerint örömteli a hazai kisüzemi sörfőzés élvonalát képviselő Kraft csatlakozása, a jövő évi adócsomag összeállítása során pedig érdemes lesz a kormánynak mérlegelnie a szakmai szervezetek által tett javaslatokat. Schillinger Attila lapunknak hangsúlyozta: a csapolt sörök nagy részét itthon gyártják, nagy szaktudást és vendéglátóhelyi hozzáadott szolgáltatást igényel a hordós sör. A kedvezményes forgalmi adó nagyobb mozgásteret teremtene a vendéglátásban az oly sokszor emlegetett bérfejlesztésre, ezáltal biztosítva a szakképzett munkaerőt és magas szolgáltatási színvonalat. Mint mondta, több ezer főnyi szakképzett munkaerő hiányzik a HoReCa (étterem, kocsma, kisvendéglő, szálloda) piacról, az áfacsökkentés nagyban segítené ezeknek az üres álláshelyeknek a betöltését is.

Összeesküvés helyett összefogás

Az MSSZ igazgatója kategorikusan visszautasította azokat az állításokat, melyek szerint a sörszövetség és annak tagjai egyeztetnének az árakról vagy összefognának a kiskereskedelmi láncokkal. Schillinger Attila rámutatott: éppen azért változtatták meg néhány éve az alapszabályt, hogy a taggyűléseken jelen legyen egy külsős versenyjogász is, így a verseny korlátozása, ami sosem volt szándék, technikailag is teljes mértékben kizárható. Ezzel alighanem a Csíki Sör tulajdonosának, Lénárd Andrásnak a szavaira utalt, de a céget nem nevezte meg. Tavaly 72,5 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe a sörgyárak, ebből jövedéki adó formájában 42 milliárdot. Schillinger szerint a söripar jövedelmezőségével alapvető problémák vannak. Sokatmondó adat, hogy a félliteres üveges sör inflációtól tisztított átlagára Magyarországon 205 forinton ragadt az ezredforduló óta.

Filozófiánk

cold beer

"Minőségi berendezéssel, kitűnő alapanyagokból, keményen és kritikusan dolgozunk. Nem kötünk kompromisszumot, csak olyan söröket forgalmazunk, amit mi is szívesen fogyasztunk.

Nem szégyelljük kikérni mások véleményét, és nem hagyjuk, hogy az üzleti célok az értékrendünket felülírják. Fontos számunkra az egészséges verseny, de hisszük, hogy a kooperációnál nincs sikeresebb üzleti modell."

Kapcsolat

1106 Budapest,
Maglódi út 47.
Nyitva: 9:00-17:00
+36 70 334 1782
info@hoptop.hu

Elmúltál már 18 éves?
facebook_page_plugin