6323992
Mi is az a „sörforradalom”?


Azt mondják, hogy a sör egyidős az emberiséggel, de azért nem onnan kezdjük. Egy rövid, de izgalmas áttekintést adunk, hogyan is jutottunk idáig, miért is hívjuk ezt forradalomnak.

Ismert tény, hogy Európában az igazi történelmi söröket az angol, belga, cseh és német sörfőzők készítették. Ők az 1850-es évektől nagy számban érkeztek az USA-ba, ahol érthető módon szerették volna folytatni foglalkozásukat. Mivel értettek ahhoz, amit csináltak, népszerűségük gyorsan terjedt, így Amerikát meghódították, akkor még a lager típusú sörök (a XX. századra kb. 4000 sörfőzde üzemelt).

Aztán jött a szesztilalom (1920), ami teljesen átírta a sörfőzők terveit. A bővítési hullámból az életben maradásért való küzdelem lett. A sörfőzdék nagy része tönkrement.

US Brewery Count Biodesicthumb400x339 thumb
Így a sikertörténet megtorpant, de mégsem állt meg teljesen: virágzott a feketekereskedelem, bár az illegális sörök hígak, alig élvezhetőek (de azért mégis legalább sörök) voltak. Ez így ment egészen az 1900-as évek végéig.

Ekkor ugyanis megelégelték ezt az amerikaiak (innen a forradalom név), és nekiálltak sört főzni otthon (nem lagert főztek, hanem igazi testes un. craft söröket)! Gyakran a hobbinak induló tevékenység később családi vállalkozásként, még később egész nagy vállalatként működött. Végül a házi sörök, a nagyüzemi sörök egyik alternatívájaként voltak kaphatóak az üzletekben.

Ma több, mint 3000 mikro-sörfőzde működik Amerikában, így mind a sörfőzdék számát, mind a kapható sörfajták számát illetően is világelsők. Mindezek alapján melyik ország lehet a világ legnagyobb sörgyártója? – Hát persze, hogy Kína!

De keveredjünk már át valahogy Európába, és azon belül is Magyarországra!

Tehát ami egyszer Európából induló hatás volt, most visszahatásként működik. A most amerikainak számító divat visszatért, és hódítja egyik országot a másik után. Magyarországon, az amerikai divattól teljesen függetlenül, az 1990-es évek elején berobbant a kisüzemi sörfőzés (vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni a berendezésekre), és néhány év alatt több száz főzde nyílt az országban. Talán el tudjuk képzelni, hogy milyen berendezésekkel és milyen technológiával főzték a sört, az éppen akkor zajló rendszerváltás alatt. Persze miután kiderült, hogy igazából erre még nem áll készen a piac, és nincs fizetőképes kereslet, nagy részük tönkre is ment.

craft beer1
Az ezredforduló után lassan azért mégis változott valami. Egyre többen kezdték keresni az egyedi, kisüzemben gyártott un. kézműves termékeket, és ez alól nem volt kivétel a sör sem. Manapság ez a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy szükségessé vált, hogy a valóban minőségi kézműves sörök más nevet kapjanak, így lett az angolból magyarosított kraft beer a minőségi kézműves sörök megfelelője.

Ma a magyarországi sörfogyasztásnak 1,5%-a kézműves vagy kraft sör, ugyanez Amerikában 14%. Hát kell ennél több inspiráció?

Filozófiánk

cold beer

"Minőségi berendezéssel, kitűnő alapanyagokból, keményen és kritikusan dolgozunk. Nem kötünk kompromisszumot, csak olyan söröket forgalmazunk, amit mi is szívesen fogyasztunk.

Nem szégyelljük kikérni mások véleményét, és nem hagyjuk, hogy az üzleti célok az értékrendünket felülírják. Fontos számunkra az egészséges verseny, de hisszük, hogy a kooperációnál nincs sikeresebb üzleti modell."

Kapcsolat

1106 Budapest,
Maglódi út 47.
Nyitva: 9:00-17:00
+36 70 334 1782
info@hoptop.hu


Minden jog fenntartva. © 2017 HopTop Sörfőzde.
Készítette Kruller.Hu

Elmúltál már 18 éves?
facebook_page_plugin